söndag 19 december 2010

Kanelknäckebröd

Detta recept hittade jag på bloggen Söta Saker och det är ett enkelt recept på hemmagjorda knäckebröd. De har kanel i så de passar extra bra nu till jul!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Kanelknäckebröd:
Y 20 g jäst
Y 4 dl vatten
Y 1 msk honung
Y 1 tsk havssalt (jag använde örtsalt, fungerar lika bra!)
Y 1/2 - 1 msk kanel
(beroende på hur mycket kanelsmak du vill ha, dock skiljer det sig inte så mycket)
Y 3 dl grovt rågmjöl/rågsikt (ev graham)
Y 4 dl vetemjöl
Blanda ut jästen i vattnet och rör sedan ner honung, salt och kanel. Blanda i de två mjölen tills det blir en deg. Låt sedan jäsa i en timme.
Ta sedan upp degen på ett bakbord med rejält mycket mjöl. Det behövs väldigt mycket mjöl vid utbakningen för att degen inte ska kladda, vilket är väldigt jobbigt när du ska kavla ut den. Dela degen i så många bitar du vill, jag delade den i bitar så att när jag kavlade ut dem täckte de hela plåten och det blev tre plåtar. Kavla i alla fall ut den till väldigt tunn, nagga med en gaffel och grädda sedan i ca 10-15 minuter på 200 grader.
När du tagit ut dem är de oftast ganska mjuka på större delar, då kan du passa på att klippa isär bröden så att du får den storleken du vill ha! Men tänk på att det är varmt! Du kan också bryta isär dem när de svalnat. Det tar ett tag för alla bitar att bli stela, så låt burken stå utan lock några dagar så att bröden får lufttorka lättare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar