Grovt russin- och linfröbröd
2 limpor, 175 grader, 100 minuter
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
(dessa tre mjölsorter kan du variera lite. Jag brukar ersätta stora delar av vetemjölet med grahamsmjöl eller lantbrödsmjöl, vilket även har fungerat som ersättare när jag inte haft någon rågsikt. Blanda lite så som du känner för, men senast hade jag inget vetemjöl över huvudtaget och då blev brödet lite torrt och föll lätt isär, så lite vetemjöl tror jag är att rekommendera)
4 dl blandade frön, t.ex linfrön, solrosfrön, vetekli
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 dl olivolja eller matolja
0,5 dl mörk sirap
1 liter filmjölk
russin i valfri mängd
Såhär gör du:
- Smörj två formar du ska ha till limporna.
- Blanda de olika mjölsorterna, frösorterna, russinen, bikarbonat och salt i en bunke.
- Häll på olja, sirap och filmjölk och blanda till en jämn smet och häll i formarna.
- Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader, i 100 minuter.
Under gräddningen blir bröden mörkare och mörkare p.g.a den mörka sirapen. Låt dem bli riktigt mörka och när de är klara låt dem svalna på galler under en handduk.
De är som godast när de är varma och nybakade men håller sig även i skafferiet ett tag och kan även frysas in. Dock kan de bli lite gröna efter ett tag och det beror på linfröna (om du hade krossade) men är ingen fara! Jättegott med Philadelphia på... Smaklig brödtid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar