tisdag 14 december 2010

Brända mandlar

Hej! Okej jag vet, jag har sagt att denna blogg ska innehålla framförallt recept och tips på goda frukostar och bruncher och liknande. Men så har det ju inte riktigt blivit... Och här kommer ännu ett recept på en gottegrej, men det är ju trots allt jul och då julbakar jag så himla mycket gott att jag bara måste dela med mig av det! Så här kommer ett superenkelt recept på hemmagjorda brända mandlar. Dom smakar precis som dom man köper, till exempel på julmarknader etc!
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Såhär gör du:
Y 250 g mandlar (ej skalade)
Y ca 3 dl strösocker
Y 3/4 dl vatten
Blanda allt i en kastrull och sätt på hög värme så att det kokar upp och börjar bubbla. Rör ofta med en gaffel! Sänk sedan värmen och koka tills vattnet har ångats bort. Efter ett tag kommer sockret att kristallisera sig igen, alltså att det kommer bli till sin ursprungliga, torra form. Ha kvar kastrullen på plattan, fortsätt röra, sockret kommer nu smälta och bli mörkbrunt. När det är smält och lagt sig (lite klumpigt) runt madlarna häller du upp dem på ett bakplåtspapper och petar isär dem så att de inte klumpar ihop. Jag använde två gaflflar vilket funkade bra. Tänk på att sockret stelnar ganska fort så det kan bli svårt att få isär de sista! Nu har du det perfekta julgodiset att bjuda nära och kära på när de kommer på besök, eller varför inte ge bort som en gå-bort-present?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar